Guangzhou New Library

Zhujiang New Town District, Guangzhou, Guangdong Province, People's Republic of China

Project Brief

Owner Bureau of Culture of Guangzhou Municipality
Location Zhujiang New Town District, Guangzhou, Guangdong Province, People's Republic of China
Site area 21,067 sq.m.
Building area 7,828 sq.m.
Total floor area 98,000 sq.m.
Structure RC / SRC / S
Floors 10 aboveground, 2 basement
Building height 50m
Parking capacity 364 cars
Construction period May 2006 - Aug 2011
Info Co-designed by Guangzhou Design Institute

Outline

Guangzhou New Library is the final facility to be completed in a new cultural zone planned by the Guangzhou City Government. Approximately 4 million books will be stored and displayed on the open shelves in the library. Designed to complement the surrounding buildings, the structure’s exterior is reminiscent of a pile of books, characterized by numerous layers of thick stones that also shield those inside from the strong sunlight of the Guangzhou region. Yet this sunlight is itself an asset that the building takes advantage of, with its two large atrium spaces and two structural light slits positioned for optimal levels of daylight and overall unity.

Media Contact