Ariake Gymnastics Centre

Tokyo, Japan

Scroll Down

Reminiscent of a wooden vessel floating in the bayside landscape.

The Ariake Gymnastics Centre is designed to function in two phases; initially as a temporary international sports competition facility, then, after taking out the temporary spectator stands, it will be converted into a permanent exhibition hall. A unique feature of this facility is its extensive and generous use of timber throughout the building. The material was selected to express the memory of the site which was once a timber storage pond. Timber is used wherever possible, specifically in the roof frame structure, facade, spectator seats, exterior walls, etc. while carefully considering the characteristics of wood in each application.
The arena ceiling is a wood frame structure designed to reduce the weight of the overall structure. The concourse space, where spectators approach the arena, is intentionally placed outdoors. The wood facade takes into account acoustic and thermal insulation properties. Function, structure, and space are tightly combined to achieve beauty and richness in simplicity, which is the essence of Japanese traditional wood architecture that we hope spectators and athletes from all over the world will experience.
CLIENT The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games
LOCATION Koto-ku, Tokyo
SITE AREA 93,400sq.m.
TOTAL FLOOR AREA 39,300sq.m.
BUILDING HEIGHT 30m
COMPLETION 2019
INFO Construction Document: SHIMIZU CORPORATION, Masao Saito(engineering adviser)
Construction : SHIMIZU CORPORATION

ken’ichi suzuki

ken’ichi suzuki

SS Co.,Ltd.

ken’ichi suzuki

ken’ichi suzuki

Loading

This website uses cookies. By continuing to use this website, you agree to the use of cookies. Our cookie policy.